Приятелски концерт в рамките на събитията от Rock’n Pop the Borders

“Невероятен, незабравим купон”. Това казва публиката. Така мислят познавачите на рока. Това е мнението на македонските членове на журито – Канго и Сашко Костов за приятелския концерт състоял се на 10 август 2014 година на сцената на парк “Рила”.

Предложението за него дойде още през април 2014 година от страна на Симеон Иванов – Канго. Организаторите от сдружение “Партньори – Дупница” видяха възможност не само за още едно съвместно културно събитие в рамките на проекта, но и за истинско общуване между младите музиканти от България и Македония, в непосредствен контакт с утвърдени музикални имена като генератора на идеята – Канго. 

В концерта взеха участие групите на Рок Академия – Дупница – формат, създаден още през 2006 година от сдружение “Партньори – Дупница” в подкрепа на талантливи младежи с интерес към музиката. Повече за инициативата можете да видите тук

Включи се един невероятен бенд с вокал и соло китара: Канго, барабанист – Сашко Костов и членове от македонските финалисти на Концерта “Награда за млади автори на музика Rock’n Pop the Borders” – TV Rage  и  Problem Solved.

Първи на сцената излязоха Enkhaosment – групата, която оглави класирането за финалния награден концерт в Дупница от проведеното онлайн състезание за млади групи – автори на рок и поп музика в рамките на проекта. Enkhaosment е група на Рок Академия – Дупница. Те не спечелиха в Концерта “Награда за млади автори на музика Rock’n Pop the Borders”, но това сякаш им даде изключителна енергия за представянето в деня на приятелския концерт:

 

Foretold Dead  е група на Рок Академия – Дупница, която също участва в състезанията по проекта, но без да постигне успех. Мнението на македонските членове на журито, които участваха като изпълнители в Приятелския концерт на 10 август бе, че качеството на изпратения от тях запис значително е повлияло на оценката както на професионалистите, така и на публиката за истинските им качества, които разкриха по време на събитието:

 

Voltage е групата с най-голям концертен опит от всички групи в Рок Академия – Дупница. Те нямаха успех в състезанията на Rock’n Pop the Borders, но взривиха публиката в последната им изява за “неопределено” време:

 

Да представиш Канго е невъзможно – той е толкова “цветен”, че трябва да оставиш това на него самия. “Няма граници, щом има музика” – каза той и доказа заедно със Сашко Костов и момчетата от Problem Solved и TV Rage:

 

Darker than Black са най-малките музиканти на Рок Академията. Появата им на сцената на Приятелския концерт в рамките на събитията по проекта Rock’n Pop the Borders бе голямо предизвикателство, което те успешно преодоляха:

 

Приятелският концерт на групите от Рок Академия – Дупница съвместно с Канго, Сашко Костов и приятелите от македонските групи финалисти в Концерта “Награда за млади автори на музика Rock’n Pop the Borders” e още един принос към съвместните културни събития, осъществени в рамките на едноименния проект. Той се финансира от ЕС посредством Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.